Odvážné Česko

28. 11. 2019 9:07:18
Potřebuje naše země nějakou vizi? A jakou? A kde na její realizaci vezmeme peníze? Zatím jsme ve vývoji 86 let za Německem a předběhla nás už i Indie. Dobrá zpráva ale je, že na rozjezd máme 2510 miliard korun.

Někoho možná napadne, že už sám nadpis je idealisticky naivním protiřečením, ale pojďme se podívat na to, zda bychom opravdu nálepku “Odvážné Česko” mohli někdy jako země dostat. Ne, nebudu psát o siláckých národnostních kecech typu, že tahle země je naše, nebo že bychom měli té Evropě ukázat, zač je toho loket. Chci psát o vizi společnosti založené na odvážných novátorských rozhodnutích.

Zatím poslední velký novátorský počin bylo loňské slavnostní otevření Ejpovického tunelu na železniční trase Plzeň-Praha, který umožní jízdu vlaků do budoucna až rychlostí 160 km/hod. Tedy rychlostí, kterou jezdily vlaky mezi Berlínem a Hamburkem již v roce 1933. Proč? Proč máme 86 let zpoždění oproti sousedům a ještě to oslavujeme? Pravděpodobně proto, že jsme se mentálně zasekli v naší oblíbené První republice. A zatímco my si technologicky libujeme ve třicátých letech minulého století, tak Indická vláda letos v červenci schválila projekt na stavbu prvního hyperloopu, tedy nového typu pozemní přepravy od Elona Muska, který bude přepravovat lidi na trase Pune-Mumbai rychlostí přes tisíc kilometrů v hodině a zkrátí tak dosavadní čas strávený na cestě z 3,5 hodiny na 35 minut. Dohánění Němců už jsme jaksi dávno vzdali, ale pojďme udržet krok aspoň s tou Indií!

Investice do nových přístupů a technologií se vyplatí, o tom už nás historie několikrát přesvědčila. Americký program Apollo přinesl Spojeným státům nebývalý ekonomický rozmach, který je poháněl ještě celé dekády poté, co Neil Armstrong stanul na Měsíci. Stejně tak již zmiňovaný indický projekt předpokládá vytvoření tisíců high-tech pracovních pozic v sektorech potřebných pro stavbu hyperloopu. Celkově má mít projekt pozitivní dopad do indické ekonomiky řádově ve výši 35 miliard dolarů. Podobné to je se všemi takto inovátorskými projekty, které, ač extrémně drahé, mají ve svém důsledku vždy pozitivní socio-ekonomický dopad a nalákají do země ty nejlepší mozky z celého světa.

Ale abychom nepropadali beznaději, tak i u nás máme některé první vlaštovky. Již v loňském roce zadalo město Brno studii proveditelnosti na stavbu hyperloopu, který by nás dokázal mezi Prahou a Brnem dopravovat během patnácti minut. To je jako pět zastávek metrem a tak by z centra Prahy bylo do Brna blíž než na Zličín. Skvělé! Teď to už jenom postavit. Ale to nejde, řekne si každý Čech. Je to moc novátorské, počkejme si, až jak to kde bude fungovat a vůbec pojďme ty peníze radši dát na dopravu zdarma pro všechny po železnici, kterou už máme. Tímhle přístupem ale postavíme první hyperloop až za 86 let.

Ale co když... Představme si, že bychom dokázali takovým příležitostem říkat ANO (neplést, prosím, se stejnojmenným hnutím) a dělat odvážná rozhodnutí, experimentovat a táhnout to dopředu, místo abychom se jenom vezli někde vzadu ve vagónku s číslem 86. Vždyť my dokážeme cokoliv! A prachů na to máme jako šlupek. Dokonce tolik, že kdybychom chtěli, tak můžeme po vzoru Amíků poslat první ženu na měsíc do roku 2024 a to klidně hned čtyřikrát (podle propočtů NASA). Ale jak to? Protože v něčem novátorském jsme přece jenom na světové špici - ve výši rezerv v národní bance, která dosahuje závratné výše přes 60% HDP (přičemž pro naší ekonomiku by bohatě stačilo zhruba jen 20%).

Naše Národní banka nám nenápadně od listopadu 2013 plátek po plátku ukrajovala z našeho salámu, když spustila intervenční program na oslabení koruny. Cílem bylo nastartování inflace, tedy monetárního ekvivalentu zdanění, který vyvádí peníze z našich kapes a dává je do kapes bankéřů v České národní bance (ČNB) a tak jsme skončili s navýšením rezerv ČNB z 890 miliard korun v roce 2013 na současných 3400 miliard! Máme tak, jako národ, naspořeno v naší národní bance zhruba 2,5 bilionu korun, které se tam válí jaksi navíc. Jde o ekvivalent dvou ročních státních rozpočtů (Mimochodem, půlmilion z toho je můj. Bohužel jsme zrovna na konci roku 2013 stavěli dům a v průběhu realizace nám kvůli intervenci ze dne na den poslali dodavatelé nové ceníky a stavba se nám tak o půl milionu prodražila). S tak velkými rezervami má problém ale i sama ČNB a řeší, kam s těmi penězi?

Vize společnosti založená na odvážných inovacích financovaných z našeho nového národního pokladu má ale dva problémy:

Problém 1. Zeman - Rusnok: Stát by musel znárodnit tuto část rezerv v ČNB. Jak to? Není to z principu banka národní? A nemělo by tedy její bohatství patřit národu? Ne tak úplně, na rozdíl třeba od Francie nebo Velké Británie, naše národní banka není vlastněna státem a je tedy politicky i finančně nezávislá. Byla by tedy potřeba novela zákona podobná té z roku 2013, kdy Rusnok se Zemanem podepsali zákon, kterým převedli státní zlatý poklad do rukou ČNB a ta ho poté, co Zeman jmenoval Rusnoka guvernérem, záhadně rozprodala (viz Český zlatý poklad mizí). Akorát tentokrát bychom ten zákon potřebovali udělat opačně.

Problém 2. Zeman - Babiš: Aby se ale ten poklad zase nerozprodal! Při současné politické konstelaci je bohužel velká pravděpodobnost, že by se celá suma jaksi rozutekla jako náš zlatý poklad a místo velkých inovátorských projektů bychom postavili tak akorát naším prezidentem propagovaný kanál Dunaj-Odra-Labe, což je nápad už Karla IV z roku 1375 a tak bychom se v inovacích posunuli ještě o něco dále do minulosti. V lepším případě by ty peníze skončily na polích Agroferu s nějakou ultramoderní geneticky modifikovanou řepkou.

Oba problémy ale mají jedno jednoduché řešení, pojďme si to tady udělat hezký a při příštích volbách si zvolme vládu a prezidenta, kterým můžeme věřit, že si nás nenaporcují a místo znárodňování justice budou řešit, jak zpátky znárodnit naše peníze a použít je pro změnu k něčemu dobrému.

Autor: Ondřej Vácha | čtvrtek 28.11.2019 9:07 | karma článku: 21.74 | přečteno: 524x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 94 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.54 | Přečteno: 183 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 145 |
Počet článků 5 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 822

Za největší životní výzvu považuje poznání sebe sama a věří, že nejdůležitější vítězství člověk nezískává v soubojích s ostatními, ale sám se sebou. Tento životní přístup je patrný i v jeho novém románu Restart. Více zde: http://www.kdybychmelkoule.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...